Neispravna voda za piće i mrtvi miševi u subotičkom vrtiću

 Jedna od majki čije dete ide u vrtić "Poletarac" u Subotici, a koja je želela da ostane anonimna, izjavila je da je voda za piće u toj ustanovi zagađena, a da je "vrtić pun živih i mrtvih miševa".

Prema rečima tehničkog direktora Predškolske ustanove "Naše radost", ustanova je odmah reagovala.
"Deca će se porazboljevati. Moje dete je dobilo infekciju očiju. Mrtvi miševi stoje nasred puta i deca ih zaobilaze. Situacija je užasna", rekla je ova majka za portal Magločistač.

Prema njenim rečima, roditelje niko nije obavestio o tome da je voda zagađena, i tek su danas, nakon što su se obratili medijima, dobili pojedine informacije, ali da im i dalje ne govore kada će deca da se vrate u svoju grupu.

Ona je istakla da je problem poznat od ranije ali da "uprava zadnjih nedelju dana ništa ne radi" po tom pitanju.

"Jutros sam zvala sekretarku grada i tek na moj poziv su izašli da uzmu uzorak vode", rekla je sagovornica.

Tehnički direktor u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" Veljko Vojnić rekao je novinarima da se novim sistemom obrazovanja dece u predškolskim ustanovama sada koriste žitarice i plodovi sa njiva u obuci i radu sa decom.

Kako je naveo, vrši se manipulacija sa kukuruzom, suncokretom, lešnicima, kestenjem, pa je na taj način došlo do problema koji su i sami, kako je rekao, očekivali da će se desiti u nekom od vrtića.

"Po preporuci naših pedagoga, te su žitarice i namirnice držane u prostorijama. Naravno, mi koji se bavimo bezbednošću se nismo slagali sa time, i smatrali smo da će da dođe do kompromitacije u nekom od vrtića, u nekom periodu, i zaista se to desilo u vrtiću 'Poletarac', u prostoriji u kojoj borave deca, gde su čuvane i te namirnice, pa je došlo do pojave miševa", objasnio je Vojnić.

On je istakao da su miševi odmah otkriveni, a da su deca izmeštena iz te prostorije, te da je sprovedena deratizacija i dezinfekcija prostora.

"Odmah su postavljeni mamci i sva tri glodara, koliko mi je poznato da ih je bilo, su eliminisani. Sledeće nedelje će se obaviti kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u svoju prostoriju", poručio je Vojnić.

Uprkos tome, majka deteta koje ide u ovaj vrtić tvrdi da nema saznanja o tome da su se u prostoriji u kojoj se nalaze deca koristile žitarice, kao i da je voda, po njenim saznanjima, prvi put neispravna za piće u ovom vrtiću.

Vojnić je kazao da se ustanova vodom snabdeva iz gradskog Vodovoda kao i ostale njihove ustanove u Subotici, kao i da se kvartalno radi provera ispravnosti vode u svakom vrtiću, te da je voda prilikom nekoliko prethodnih provera bila potpuno ispravna, ali da to nije uvek slučaj.

"Zadnja provera u 'Poletarcu' je pokazala da voda nije potpuno ispravna za piće. Mi smo tada po proceduri odmah zaustavili snabdevanje vodom i prešli smo na snabdevanje dece i zaposlenih flaširanom vodom", kazao je Vojnić.

Istakao je da na godišnjem nivou dolaze u situacije da je u nekim od vrtića voda na neki način kompromitovana bakterijama koje nisu opasne, poput patogenih, ali da se u oba slučaja radi potpuno ispiranje i dezinfekcija cevovoda, te da se rade provere i naknadne analize vode, a da deca konzumiraju vodu samo onda kada je ona bezbedna za korišćenje.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x