Netanjahu najavio pomoć Siriji i Turskoj pogođenim zamljotresom

 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da je "odobrio" slanje pomoći Siriji pogođenoj smrtonosnim zemljotresom, pošto je molba iz Damaska primljena, kako je navedeno, kroz "diplomatske" kanale, a Izrael i Sirija nemaju zvanične odnose.

"Izrael je primio molbu iz diplomatskog izvora za humanitarnu pomoć Siriji i ja sam je odobrio", rekao je Netanjahu poslanicima iz svoje konzervativne partije Likud i najavio da će pomoć uskoro biti poslata, preneo je Frans pres.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku javljaju da je molba stigla preko Rusije.

Vojska Izraela i bezbednosni zvaničnici razmatraju kako da se ta pomoć obezbedi, navode izvori na koje se poziva "Tajms ov izrael". Javni servis Kan je javio je da Izrael planira da pošalje šatore, lekove i ćebad.

Jedan neimanovani visoki politički zvaničnik je rekao da će Izrael primiti povredjene Sirijce na lečenje ako se to bude tražilo. Izrael smatra Siriju neprijateljem, ali je tokom građanskog rata u toj zemlji organizovao veliku humanitarnu pomoć sirijskim civilima.

Netanjahu je danas posle zemljotresa uputio saučešće građanima Turske i rekao da je "na zahtev turske vlade" naložio da se, pored ostalog, pošalju medicinske ekipe i ekipe za spasavanje.

"Tako mi delujemo širom sveta i takođe u blizini", navedeno je u Netanjhuovom saopštenju.

Više od 1.500 ljudi poginulo je u ponedeljak u južnoj Turskoj i susednoj Siriji u jakom zemljotresu magnitude 7,8, praćenom nekoliko sati kasnije drugim veoma jakim potresom magnitude 7,5.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x