PRELAZAK NA LETNJE RAČUNANJE VREMENA MOŽE UTICATI NA NAŠE ZDRAVLJE

Letnje računanje vremena u Srbiji počinje noćas u 2.00, kada časovnike treba pomeriti sat unapred, na 3.00.


Jedan od najvažnijih aspekata koji se javljaju tokom promene sa zimskog na letnje računanje vremena jeste promena u rasporedu spavanja. Naš unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam, određuje kada se osećamo umorno, a kada smo budni i fokusirani.


Kada se sat pomeri unapred, naše telo se budi sat vremena ranije, a to može dovesti do narušavanja našeg prirodnog bioritma. Našem telu je potrebno nekoliko dana da se prilagodi novom rasporedu, a tokom tog perioda možemo se osećati umorno i neusklađeno.

Postoje mnoge studije koje su istraživale uticaj promene sa zimskog na letnje računanje vremena na san. Jedna od ovih studija sprovedena je 2014. godine od strane Američkog društva za san. U ovoj studiji, istraživači su ispitivali kako promena sa zimskog na letnje računanje vremena utiče na kvalitet sna i dobrobit ljudi.


Studija je obuhvatila preko 1000 ljudi, a rezultati su pokazali da su ispitanici prijavili lošiji kvalitet sna nakon promene sa zimskog na letnje računanje vremena. Konkretno, ispitanici su prijavili da se teže uspavljivali i češće su se budili tokom noći nakon promene sa zimskog na letnje računanje vremena.


Kvalitet sna igra važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, a loš kvalitet sna može dovesti do umora, anksioznosti, depresije i drugih zdravstvenih problema.

Iako se čini da je samo jedan sat, ova promena može imati značajan uticaj na naš san i zdravlje. Kako bismo izbegli probleme sa snom tokom promene sa zimskog na letnje računanje vremena, stručnjaci preporučuju postepeno prilagođavanje novom rasporedu spavanja. To znači da bi trebalo postepeno pomerati vreme odlaska na spavanje i buđenja nekoliko dana pre nego što se dogodi promena sa zimskog na letnje računanje vremena.

Takođe, preporučuje se izbegavanje alkohola, kofeina i teške hrane neposredno pre promene.


Prelazak na letnje računanje vremena može uticati i na decu


Promena vremena može uticati na ritam spavanja kod dece, što može izazvati probleme sa snom, kao i druge zdravstvene probleme.

Jedan od načina na koji promena vremena može uticati na decu je kroz poremećaj u njihovom prirodnom ritmu spavanja. Deca su osetljivija na promene u okruženju i rutinama, tako da promena sata može izazvati probleme sa snom, koji mogu uticati na njihovu pažnju, raspoloženje, ponašanje i opšte zdravlje.

Deca mogu imati problema sa uspavljivanjem u večernjim satima, buditi se rano ujutro ili imati problem sa spavanjem tokom noći. To može dovesti do umora, pospanosti tokom dana, iritabilnosti, gubitka koncentracije i drugih problema. U nekim slučajevima, ova promena vremena može dovesti do depresije i drugih emocionalnih problema kod dece.


Istraživači su takođe utvrdili da su problemi sa snom bili najizraženiji u prvih nekoliko dana nakon promene sa zimskog na letnje računanje vremena, nakon čega su se postepeno smanjivali.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x