Uhapšen bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, sadašnji ambasador BiH u Kataru

 Ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka (SDA) uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u vreme dok je bio gradonačelnik Sarajeva, od 2016. do 2020. godine.
Skaka je priveden u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, gde je dao izjavu posle čega je uhapšen.

Tokom dana službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom kantonalnog tužilaštva, pretresli su više lokacija u opštinama Stari Grad, Centar i Vogošća.

Bivši gradonačelnik Sarajeva uhapšen je u akciji "Vizionar", koja se sprovodi na području više opština glavnog grada BiH zbog sumnji da je počinjeno više krivičnih dela - zloupotreba položaja, nesavesnog rada u službi, krivotvorenja službene isprave, kao i davanje mita.

Policija je danas u Sarajevu privela više osoba.

Na osnovu prijava u proteklih nekoliko godina, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Za njegovo ime vežu se brojne afere i sumnje u nameštene tendere prilikom organizacije Evropskog olimpijskog festivala mladih (European Youth Olympic Festival - EYOF), izgradnje javne rasvete do njegove vikendice u Trnovu, nezakonitog zapošljavanja, projekta dopremanja bolida formule E pokaznog vozila, objavili su sarajevski mediji.

U izveštaju, koji je u aprilu prošle godine podnela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka, prema mišljenju inspektora, utvrđene su nezakonitosti i kriminalne radnje prethodne gradske administracije.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x