UN: Briga o klimi treba da bude prioritet uprkos reginoalnim sukobima

Klimatska akcija treba da bude glavni prioritet za sve države širom sveta uprkos novonastalim regionalnim sukobima, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Gardijan (The Guardian) objavljenom danas.

"Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini u velikoj skrenuo pažnju sa klimatskih akcija. Moramo da učinimo sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je istakao da ga posebno zabrinjava rastuća nejednakost izmedju severa i juga.

"Nejednakosti i dalje rastu unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način izmedju severa i juga i to stvara podelu koja može biti veoma opasna sa stanovišta mira i bezbednosti, rekao je Gutereš.

Komentarišući planove nekih članica EU da povećaju upotrebu uglja nakon sankcija protiv ruskih energetskih resursa, generalni sekretar UN je rekao da se nada da će evropske države dugoročno održati svoja obećanja protiv zagadjenja.

"Ugalj je neprijatelj broj jedan klimatskih akcija. Nadam se da će periodi u kojima će neke države sagorevati više uglja biti veoma kratki", rekao je on.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x