UNS: Sindikati RTS organizovali štrajk upozorenja

 Sindikati Radio televizije Srbije (RTS), danas su, tokom štrajka upozorenje zatražili da zaposlenim bude omoguće dostojanstven rad i bolji ekonomski i socijalni položaj.

Štrajk su organizovali Sindikat RTS Nezavisnost i Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije u cilju zaštite radnih i profesionalnih prava, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Do štrajka je, kako su obrazložili predstavnici sindikata, došlo zato što je bilo nemoguće ostvariti socijalni dijalog.

Naveli su i da su ignorisani zahtevi sa protesta, koji je održan pre dva meseca, piše u saopštenju.

Iz ovih sindikata su tražili da se u RTS-u ispunjavaju obaveze iz kolektivnog ugovora kao i sve odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima.

Naveli su i da je neophodno obezbediti transparentnost u radu javnog servisa, te zahtevali i da se zaposle mladi stručnjaci i honorarni saradniici u RTS.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić je kazala da je javni medijski servis opšte dobro Srbije i tako treba da bude tretiran.

"Ne može se desiti da se u takvoj instituciji krše kolektivni ugovor i zakon, a zaposlenima umanjuju prava", rekla je ona u holu RTS-a.

Pored boljeg socijalno-ekonomskog položaja, kako je kazala predsednica glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata filmskih i televizijskih radnika Ana Đurković, važan cilj je i dostojanstven rad.

Dodala je da iz sindikata ne nailaze na zatvorena vrata rukovodstva RTS-a, ali da se, kako je navela, pregovori odlažu bez ispunjenja zahteva.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x