ZZJ: Vazduh u Beogradu zagađen, smanjiti aktivnost i boravak napolju, NVO: Upozorenja kasne

Vazduh u Beogradu je tokom proteklih dana bio zagađen usled emisije gasova iz toplotnih izvora i posebnih meteoroloških uslova, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje i upozorio građane da smanje fizičku aktivnost i boravak na otvorenom.

Poseban oprez preporučuje se osetljivim grupama, hroničnim bolesnicima, starim osobama i deci, upozorili su iz Zavoda za javno zdravlje Beograda.


Upozorenja na zagađenje vazduha stižu kasno, upozoravaju iz nevladinih organizacija. 


"To nije problem samo Beograda, već i cele srbije. Gubi se svaki smisao kada upozoravate građane da je 'proteklih dana vazduh bio zagađnjen' i da je neophodno da preduzmu mere. Na brojnim mestima širom Srbije zagađenje se meri zastarelim metodama, pa se podaci dobijaju sa zakašnjenjem.",  kaže Jovan Nešović, iz udruženja Novi Put iz Kraljeva i dodaje da je situacija u Kraljevu alarmantna.


"Kraljevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji i nema  automatizovanu mernu stanicu za merenje PM.10 ili PM2.5 čestica. Građani Kraljeva o zagađenju vazduha bivaju upozoreni kasno, što utiče na njihovo zdravlje. Dodatno, moramo biti svesni da postoje brojni gradovi u Srbiji koji koncentraciju ovih čestica i ne mere zbog čega mi čak nemamo ni jasnu sliku o kvalitetu vazduha u Srbiji", dodaje Nešović.

U saopštenju, Zavoda za javno zdravlje Beograd, se navodi da je otklanjanje uzroka zagađenja vazduha u Beogradu definisano Planom kvaliteta vazduha za Beograd.Ovim Planom su utvrđene mere za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha, a njihova realizacija je planirana u naredne 4 godine.Kada ove mere budu sprovedene, kako navode iz Zavoda, očekuje se da učestalost epizodnih zagađenja vazduha bude svedena na minimum.Graski zavod za javno zdravlje prati kvalitet vazduha u Beogradu tokom cele godine 24 sata i sa 15 automatskih mernih stanica.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x